Hverdagsaften

Torsdag d. 16. januar kl. 19.30 i Sognehuset

Min vej til vikingernes Byzans
v/ domprovst og eventyrer Thomas Frank

En mand og hans kajak. 3500 km ned ad de russiske floder.

Et fysisk, religionshistorisk og åndeligt eventyr.

Det hedder sig, at kristendommen kom til Danmark sydfra i form af missionærer, men teolog Thomas Frank har en anden teori. Han vil efterprøve sin overbevisning om, at vikingerne tog både religion og nye udtryksformer med sig hjem fra deres togter til Rusland og Byzans, det nuværende Istanbul. Motivet fra Jellingestenen ligner fx fuldstændig kalkmalerier i Novgorod.

Inspireret af Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-ekspeditionen besluttede han sig for at gøre vikingerne rejsen efter fra Sankt Petersborg og de 3500 km til Istanbul. I efteråret 2017 begav han sig af sted – helt alene. Kajakken blev valgt, fordi den minder mest om den bådtype, vikingerne efter alt at dømme benyttede på deres rejse fra Østersøen ned ad de russiske floder.

“Min vej mod vikingernes Byzans” beskriver en mand, der er midt i livet, og som i to måneder dagligt kæmper for at overleve i den russiske vildmark. Rejsen har et religionshistorisk formål, men undervejs får den en både fysisk, mental og åndelig dimension. Thomas Frank følger de tydelige spor efter vikingerne og når Istanbul med en erkendelse: Man skal turde sætte sig op imod den officielle historieskrivning.

Thomas Frank (født 1969) er teolog, ph.d., og ansat som domprovst ved Viborg Domkirke - og dyrker ekstremsport.

Kirke- & Kulturmedarbejder Inge Damtoft
smh-voksne@holstebrokirke.dk